Koppels

Vroeger werden hondenpenningen nog gewoon waar je bij stond gegraveerd maar die tijden, dames en heren, die zijn lang en breed voorbij, staat u er eigenlijk wel eens bij stil hoe wonderlijk dat is, zo’n stukje metaal, ik heb het nu over een sleutel, dat zo’n ogenschijnlijk onbeduidend stukje metaal werelden ontsluit: gebouwen, transportmiddelen, massieve kluizen waarin flonkerende edelstenen liggen opgestapeld als waren het pas geboren, karamelkleurige cocker spanielpuppy’s of rijpe stukken geurend, exotisch fruit.

We zijn op weg naar de sleutelboer. Ik kan u alvast verklappen dat het niks gaat worden, dat hondenpenningen tegenwoordig via het internet worden besteld. Bestellen, dat doet vandaag de dag niet alleen de particulier, nee, ook de sleutelboer doet dat, en in de ruit van de tweede sleutelboer waar we tevergeefs naar een ter plaatse te graveren hondenpenning informeren, hangt een poster waarop staat: zonder sleutels autorijden? dat kan niet! En daar hebben ze dan wel weer gelijk in, die sleutelboeren.

Die meestal ook schoenen repareren en dat niet alleen in Nederland, nee, de hakkenbar schijnt een internationaal fenomeen te zijn, vraagt u zich dan nooit af waarom juist die combinatie, waarom niet: leaseauto’s en citrusvruchten? Waarom niet: Rookmelders en van die vieze blaadjes waarin steeds één type vrouw wordt gelauwerd, vrouwen van bepaalde afmetingen bijvoorbeeld, of haarlozen?